Hogyan változott a migrén tudományos megítélése az évszázadok alatt?

615
HOZZÁSZÓLÁS:

A migrénre már az ősi gyógyítók is felfigyeltek.

A neurológia történetének egyik legfontosabb alakja Thomas Willis volt, aki 1664-ben adta ki ‘Cerebri Anatome’ című munkáját. Ebben több olyan elemet is ismertet, mint az étrend és a légköri változások, amelyek migrént idézhetnek elő az azokra fogékonyak körében.

Willis írásai rámutatnak az agy vérkeringésének megváltozása és a migrén közötti kapcsolatra. – Egészen a legutóbbi időkig nem kérdőjelezték agy-idegrendszer-migren-fejfajasmeg Willis teóriáját, amit későbbi korok a „a migrén vaszkuláris elméleté”-nek neveztek, ám ma már túl egyszerűnek tartják ahhoz, hogy megmagyarázza a migrén igazi okát.

Willisnek a vérerek szerepéről szóló felfedezéséből indult ki Erasmus Darwin (Charles Darwin nagyapja) centrifugális migrénkezelése. Erasmus pácienseit a kezüknél fogva körbe-körbe forgatták, hogy így próbálják a fej megduzzadt migrénes ereiből kipréselni a vért. Ha Erasmus páciensei közül bárki is élt volna kb. kétszáz évvel később, akkor biztosan inkább William Gowers terápiáját választották volna – a marihuánaszívást.

Időben haladva William Gowers és Edward Living neurogén megközelítése következik a sorban:

Living és Gowers úgy gondolta, hogy a migrén az agy elektromos „idegi viharából” származik, és nagyon hasonló az epilepsziához.

Csak nemrégiben derült ki, hogy Elizabeth Garrett Anderson régebben háttérbe szorult, három évvel Liveing és Gowers előtt írt „Sur la Migraíne” című doktori dolgozata volt talán az első jelentős tanulmány, amely a migrén alapos elemzése mellett átgondolt tanácsokat is adott a szenvedőknek.

Miután az angol dr. Maria Wilkinson 1966-ban először fordította angolra, a tanulmány a Londoni Városi Migrénklinikán segített kidolgozni az elmúlt harminc évben alkalmazott kezelés sémáját. Ezen a klinikán nagy hangsúlyt helyeznek a rendszeres étkezések, a rendszeres napirend szükségességére, a rohamokat pedig pihenéssel, sok forró teával és egyszerű fájdalomcsillapítók és hányáscsillapítók kombinációjával kezelik.

Minden migrénes beteg hálával tartozik dr. Harold Wolffnak, amiért előrevitte a tudományt és a migrén kezelését!

Ugyanakkor dr. Wolff a felelős a migrénes betegek rossz híréért is (…)

(…) A migrént mindig is “bona fide” betegségnek, azaz komoly bajnak tartották, egészen a huszadik századig. Azóta viszont a migrénben szenvedőket gyakran vádolják azzal, hogy figyelemfelkeltésből találják ki tüneteiket, vagy nem képesek tűrni fájdalmukat. Ez alapján a felvilágosulatlan emberek csak kisebb kellemetlenségnek vélik a migrént.

De térjünk vissza dr. Wolff-hoz, aki megfigyelte, hogy az általa vizsgált betegek általában sajátos személyiségvonásokkal rendelkeznek. Megalkotta a „migrénes személyiség” kifejezést, és úgy írta le ezeket az embereket, mint „rideg, maximalista, fegyelmezett és precíz, túlzottan lelkiismeretes embereket, akik félnek attól, hogy valamilyen hibát követnek el, miközben szeretnék, ha a környezetük elfogadná őket”.

Azzal, hogy Wolff közzétette kissé elfogult véleményét, sokat ártott a migrénben szenvedőknek. –> Dr. Wolff megfigyelései leginkább merő véletlenből fakadtak, az azóta elvégzett kutatások következetesen se nem igazolták, se nem cáfolták megállapításait!

Ma már nem létezik olyan, hogy migrénes személyiség. Mindannyian találkoztunk már olyan emberrel, aki maga volt a megtestesült stressz mégsem volt soha, és nem is lesz migrénes rohama. A skála másik végén helyezkedik el az a sok migrénes, akik az elképzelhető legnyugodtabb, leggyengédebb emberek. Nincs olyan típus vagy csoport, amely hajlamosabb a migrénre, a kór mindenkit érinthet bőrszíntől, kultúrától, kortól, személyiségtípustól, foglalkozástól és jövedelemtől függetlenül.

615
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]