Tudjon meg mindent a migrén okairól és a megelőzési, kezelési lehetőségekről!

597
HOZZÁSZÓLÁS:

A migrén igen heves fejfájás. Két fajtája ismert. Az általánosabb típus váratlanul, előjel nélkül tör ki, s általában émelygés, hányás, látászavar jellemzi; a másik típus jelentkezését viszont ún. aura előzi meg – például fények villódznak a beteg szeme előtt.

A migrén előjeleként farkaséhség, kínzó szomjúság, kimerültség vagy hangulatingadozás jelentkezhet. Ezt követi az aurának nevezett jelenség. A migrénesek ilyenkor fekete foltot látnak, valamint felvillanó fényeket, cikcakkos vonalakat, s az éles fény nagyon zavarja őket. Ezek az előjelek olykor csak néhány percig, máskor egy óráig is tartanak, majd kitör az erős, bénító fejfájás, amelyet gyakran émelygés és hányás  kísér. Egyes természetgyógyászok (és klinikai kísérletek) szerint az ételekbe főzött vagy teaként fogyasztott gyömbér enyhíti az émelygést.
Sok migrénesnél nincs aura: a “közönséges” migrént jellemző heves, lüktető fejfájás figyelmeztető jel nélkül kezdődik. A roham néhány óráig vagy akár néhány napig tarthat, s elmúltával a beteg kimerültnek érzi  magát. Esetleg elejét vehetjük a roham kifejlődésének, ha forró vizes borogatást teszünk a nyakunkra, vagy hideget a homlokunkra. Gyakran enyhíti a fájdalmat, ha hanyatt fekszünk, kinyújtózunk, és egy törülközőt göngyölünk a tarkónk alá.

De mi okozza  a migrént? Hogyan előzhetjük meg?

A migrénesek többsége nő; a roham gyakran egybeesik a havi vérzéssel, ami a hormonok szerepére utal. Szerepet játszik a migrén kialakulásában a stressz, pontosabban a stressz oldódásai is – jellegzetes példája ennek a szombat reggeli migrén. A bénítóan fájdalmas migrénben szenvedők gyógyszeres kezelésre szorulnak, ami a rohamot megelőző szerek szedéséből áll. A kezdődő roham megállítására is léreznek hatékony szerek, amelyektől azonban terhes nőknek, szív- és érbetegségben szenvedőknek tartózkodniuk kell.

Aki gyakran szenved migrénben, próbálja meg azonosítani rohamainak kiváltó okát – ez lehet élelmiszer, hormon, időjárás, feszültség. 

A migrénes fejfájás több különböző okra vezethető vissza. Lehet egy nem megfelelően kipihent agyrázkódásból visszamaradó kellemetlen tünet, de lehet például egy ételallergia is a kiváltó oka.
A táplálkozás-terapeuta számára ez az egyik legkönnyebben kezelhető betegség és az eredmények általában kitűnőek. A vélemények szerint az esetek többségében az ételérzékenység a kiváltó ok.

A cisztein nevű aminosav szervetlen foszfáttá alakulásának nem megfelelő folyamata szintén gyakori okozója lehet a migrénnek, ugyanis hátráltatja a máj xenobiotikumokat egyesítő folyamatát a méregtelenítés II. fázisában. Ezen ok miatt érdemes a máj méregtelenítését elősegíteni különböző hatóanyagokkal (gyógyteákkal, Sileddonnal, Silimarinnal, Homoktövissel stb).
Egyéb tényező lehet még a túlzott csokoládé és egyéb édesség fogyasztása is. Figyeljük szervezetünk visszajelzéseit, hogy nem fordul-e elő gyakrabban a fejfájás az édességek fogyasztását követő időszakban.
A túlzott savasodás esetenként a fáradékonyság és egyéb más tünet mellett okozhat fejfájást is. Foglalkozzunk alkalmanként szervezetünk lúgosításával, legalább néhány hétig.

A táplálkozási tényezők közül leginkább a csokoládéra, sajtra, citrusfélékre és koffeinre gyanakszanak. A szeszes italokat – elsősorban a vörösbort – is gyakran hozzák  összefüggésbe a migrénnel.

A vércukorszint hirtelen süllyedése rohamot okozhat, ezért a betegeknek gyakran kell könnyű ételeket magukhoz venniük. A tengeri halak is jót tehetnek, mert a bennük levő többszörösen telítetlen zsírsavaknak enyhe gyulladásgátló hatásuk van az egész szervezetre. Az étrend tartós megváltoztatásának jótékony hatása csak 2-3 hónap múlva jelentkezik.

Ajánlott kiegészítők migrén ellen

  • A Kolin, mely egy közvetlen “agytáplálóvitaminként is ismert, mivel átlépi a vér-agy gátat,
  • A Glutamin aminosav, mely segíti mind a máj, mind pedig az agy méregtelenítését, mivel segíti az ammónia kiürítését a szervezetből.
  • Érdemes továbbá nagyobb dózisban fogyasztani a B-vitaminokat (komplexként), illetve a kalciumot és a magnéziumot.
  • A Niacin mindamellett, hogy segíti az emésztőrendszerünk egészségének fenntartását, és enyhíti azok zavarait,  egészséges bőrt is kölcsönöz, továbbá megakadályozhatja a migrénes fejfájást, illetve mérsékelheti azt.
597
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]