Tudja meg a leglényegesebbeket a poszttraumás fejfájást illetően

591
HOZZÁSZÓLÁS:

A poszttraumás fejfájás fejsérülés után jelentkezik.

Ez a fejfájástípus kísérheti akár a legcsekélyebb fejsérülést is, és a CT- vagy MRI-képen többnyire nincs jele az agy vagy a környező struktúrák fizikai károsodásának. Habár a poszttraumás fejfájást általánosságban nem tekintik a migrénnel közvetlenül kapcsolatban lévőnek, valós oka máig ismeretlen és vitatott.

Cervikogén fejfájás

Némelyik orvos a „cervikogén fejfájás” kifejezést használja azoknak a fejfájásoknak a leírására, amelyekről úgy véli, hogy a nyaki régió (csigolyák) többnyire baleset okozta strukturális problémája okozza.

A cervikogén fejfájás abban különbözik a migréntől, hogy többnyire kevésbé intenzívek a kísérő tünetek, mint a hányinger, a hányás, a fényérzékenység és a hangérzékenység.

Cervikogén fejfájás jobbára a nyak területén kezdődik, majd a fejtetőn át előreterjed. Gyakori, hogy beszűkül a nyak mozgása, és bizonyos irányba történő mozgatása fájdalmat okoz. A beteg fájdalmat érezhet a fél vállában vagy karjában is. Fájdalmat lehet kiváltani, ha az orvos megnyomja a koponyát az úgynevezett „nagy occipitális ideg” fölött.

Pszichológiai rendellenesség?

Korábban úgy tekintettek a külső fizikális sérülés nélküli poszttraumás fejfájásra, hogy az kizárólag pszichológiai természetű. Sok szakember úgy vélte, hogy a tüneteket „csak kitalálták” azért, hogy a biztosítótársaságoktól kártérítést csikarjanak ki. Mások úgy gondolták, hogy ez a félelmetes baleset miatti pszichoszomatikus reakció. Súlyos esetekben azonban távolról sem ez a helyzet!

A poszttraumás fejfájás súlyos, elesettséget okozó tünetei között megjelenhetnek migrénes vagy hasonló jellegű rohamok, emlékezetkiesés, szédülés, koncentrálási nehézség, a szexuális vágy csökkenése, sőt néhány esetben személyiségtorzulások, többek között hirtelen dühkitörések. Ezeket a tüneteket egy biológiai mechanizmus generálja.

Megjegyzés: Az persze nyilvánvaló, hogy ilyen drámai tünetek hatásainak kezelésébe a pszichoterápia is beletartozik, de a probléma maga egyáltalán nem pszichológiai természetű.

A fejfájás kezelése

A poszttraumás vagy cervikogén fejfájás kezelhető:

  • a fizioterápia,
  • egy jól képzett orvos által végzett nyakmozgatás,
  • a biofeedback,
  • a relaxációs tréning,
  • a tanácsadás,
  • speciális mozgásterápia,
  • illetve a hagyományos gyógyszerek valamilyen kombinációjával.

Enyhülést nyújthat a szenvedőknek az idegi blokkolás, azaz bizonyos nagy idegek helyi érzéstelenítése olyan helyi érzéstelenítő injekció segítségével, amelybe keverhetnek akár szteroidokat is a gyulladás csökkentésére. Az idegnek ez a fajta blokkolása használható ugyan migrén kezelésére is, de lényegesen hatásosabb a cervikogén fejfájás gyógyításában.

591
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]