Szorongás vagy depresszió? A B-vitaminok segítenek mindkettőn!

702
HOZZÁSZÓLÁS:

A szorongás definiálható aggodalomként, rossz előérzetként, rettegésként is. Természetes reakció olyan helyzetekre, amelyek stresszt okoznak nekünk.

Az olyan “megszoksz, vagy megszöksz” típusú felelősségérzethez, nyomáshoz köthetők, amikor bizonyos kihívásokkal kell megbirkóznunk.

A rövid távú, még kezelhető szorongás valójában segíthet is abban, hogy koncentráltabbak és éberebbek legyünk, mivel a test ekkor olyan hormonokat termel, amelyek segítenek leküzdeni az észlelt “vészhelyzetet”. A hosszan tartó szorongás azonban káros hatással van mind a testre, mind a lélekre.

A szorongás és a depresszió kapcsolata

A szorongás és a depresszió gyakran kölcsönhatásban állnak egymással – a szorongással vegyül ő depresszió az egyik legáltalánosabb egészségügyi probléma. Ez azért is lehetséges, mert a szorongás egyszerre oka és tünete is a depressziónak.

A pszichoterápiás eljárás során sokszor nehéz eldönteni, hogy az egyén depresszióban szenved-e, és ez okoz számára szorongásos tüneteket, vagy kényszeres szorongásban szenved, és ez felelős a depressziójáért.

Ha valaki olyan tüneteket produkál, mint a rossz hangulat, a szomorúság és reménytelenség érzete, a sírás kényszere, irritáltság, étkezési zavarok (étvágycsökkenés vagy beteges mohóság), fáradtság, alvászavar (álmatlanság vagy aluszékonyság), és közönyös olyan dolgok iránt, amelyekben egykor örömét lelte, akkor depressziótól szenved. Ha megpróbálja enyhíteni a depressziós tüneteket, általában a szorongás is csökken.

B-vitaminokkal a szorongás és a depresszió ellen

A megfelelő mennyiségű B-vitamin-bevitel lényeges az egészséges idegrendszer szempontjából, ugyanis az összes B-vitamin jelentős szerepet játszik a triptofán szabályozásában.

A B1 (tiamin)- elégtelenség depresszióhoz, generalizált szorongásos zavar kialakulásához és fóbiákhoz vezet.

A B3 (niacin) hiánya kapcsolatba hozható a szorongással.

A B5-vitamin (pantoténsav) nem megfelelő mennyisége felelős lehet a depresszió kialakulásáért.

A B6-vitamin (pridoxin) a szerotonia és GABA termeléséhez szükséges, hiánya idegességhez, depresszióhoz, irritáltsághoz vezethet.

A B9-vitamin (folsav) hiánya szorongást is depressziós tüneteket okozhat.

Egy 2009-es tanulmány azt állítja, ha a középkorú nők folsav- és B 12-vitamin-hiányban szenvednek, akkor gyakrabban küszködnek idegrendszeri problémákkal: mindkét anyag szerepet játszik abban a kémiai folyamatban, melynek során a szervezet neurotranszmittereket, szerotonint állít elő.

A biotin hiánya (ez egy B-vitamin-típus, amiit sokszor tévesen H-vitaminként emlegetnek) depressziót és pánikrohamot okozhat.

Egy olyan étrend, ami húst, halat, tojást, tejterméket, gabonát, zöldséget – főként leveles zöldséget, céklát, gombát– friss gyümölcsöt, citrusféléket, mogyoróféléket és magvakat tartalmaz, a legtöbb ember számára elegendő vitaminbevitelt biztosít. Ha valaki vegán, vagy túl sok finomított ételt eszik, B-vitamin-hiány léphet föl, stressz esetén pedig testünknek fokozott szüksége van ezekre a tápanyagokra: ilyen esetben szedjünk B-vitamin tartalmú készítményeket.

702
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]