Így szokhat le a fejfájás elleni gyógyszerekről és szabadulhat meg örökre a fejfájástól

631
HOZZÁSZÓLÁS:

Mindazoknak, akik csökkenteni szeretnék a fejfájásukra szedett fájdalomcsillapító mennyiségét, lényeges eszköz a fejfájások feljegyzése vagy a napló-vezetés.

A feljegyzések mérik a haladást, ami eleinte lassúnak tűnik, ám ha le van írva és egy idő múlva újraolvassuk, mégiscsak nyilvánvalóvá válik.

Érdemes a kiindulási pontot feljegyezni (a normális fogyasztást) pár héten keresztül, mielőtt nekifognánk a csökkentésnek.

Innen kezdve sokan azt látják, hogy nő a fejfájások száma, ahogy csökken a tablettafogyasztás, majd lassan beáll a javulás.

Az évek során sokféle feljegyzési formát terveztek és használtak, de nem kell ezeknek túlságosan rafináltnak lenniük. Talán az a legjobb, ha olyan falinaptárt választunk, amelyen egyszerre egy egész hónapot át lehet tekinteni, és elegendő hely van a napok mellett a következő információk feljegyzésére:

  • a fejfájásos napok (órák)
  • a fejfájás mértéke (enyhétől a nagyon súlyosig)
  • más tünetek megjelenése
  • az alkalmazott gyógyszer
  • az esetleges kiváltó okok
  • a nőknél a menstruáció napjai.

Egy efféle naptár segít a betegnek abban, hogy sok mindent megtudjon a betegségéről, a kiváltó okokról, és az alkalmazott gyógyszerekről.

Tehát sokkal jobb, ha a valós feljegyzésekre támaszkodunk, mintha az emlékezetünkre hagyatkozunk, amelyből apróságok könnyen kieshetnek.

Amikor csökkentjük a fájdalomcsillapító mennyiségét, mindig jusson eszünkbe, amit egy erről készített kutatás talált, hogy tudniillik amikor abbahagyták az analgetikumok és ergotaminok túlzott szedését, a krónikusan visszatérő mindennapos fejfájás 50%-a néhány hét alatt még akkor is teljesen elmúlt, ha egyébként semmiféle más kezelést nem alkalmaztak.

Megelőző gyógyszerekmigren-fejfajas-04

A visszatérő fejfájások leküzdésének következő lépése az lehet, hogy megelőző, prevenciós gyógyszereket alkalmazunk, a háttérben álló probléma, az agy kémiájának helyreállítása érdekében, hisz végül is az a probléma, amely az egész túlfogyasztásos kört kiváltotta, még mindig fennáll.

Ha szóba kerül a preventív terápia, az orvosok nagy része először valamiféle antidepresszánst javasol, de természetesen nem azért, mert a beteg depressziós, hanem mert az antidepresszánsoknak fejfájás-csillapító hatásuk van.

Más orvosok béta-blokkolót vagy kalciumcsatorna-blokkolókat javasolnak. Bármelyik legyen is, nagyon fontos tudni, hogy a megelőző gyógyszerek csak akkor hatásosak, ha a visszatérő fejfájásokat okozó gyógyszereket már elhagytuk.

Fájdalomcsillapítás okosan

Az új kezelés részeként, a súlyos rohamok idején lehet megfontoltan és nem túl gyakran fájdalomcsillapítót is alkalmazni, de csak miután a túlzott gyógyszerfogyasztásból már sikerült kilábalni.

Gyakoribb azonban, hogy az orvos narkotikumot nem tartalmazó gyulladásgátlót vagy migrénspecifikus gyógyszert ír fel, amely segít megtörni a gyógyszer indukálta fejfájás visszatérő rendszerességét, és kézben tartja azokat a fejfájásos rohamokat, amelyek esetlegesen jelentkeznek az idő alatt, amíg a beteg a prevenciós kezelés alatt áll.

Az ördögi körbe való visszaesés megakadályozása érdekében mindenféle tüneti gyógyszer alkalmazásának korlátairól és feltételeiről az orvosnak és a betegnek kell döntenie.

A visszaesés kezelésének része a viselkedés tartós megváltoztatása is. A migrénes rohamtól való félelmet jó migrénspecifikus kezelési móddal kell legyőzni, nem pedig azzal, hogy a fájdalom első jelére fájdalomcsillapítókat kapkodunk be.

A rendszeres testmozgás, ami serkenti a test endorfintermelő képességét, jelentősen csökkenti a fejfájást (jó választás lehet például az élénk séta).

631
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Gelencsér Katalin szerint:

    Mostanában elég sokat fáj a fejem. Kicsi a fájdalomtűrő képességem így ilyenkor mindig beveszek fájdalomcsillapítót. Köszönöm a tippeket, mindenképpen kipróbálom, mert nem szeretnék rászokni a gyógyszerekre. Nézegetem az oldalt, már több hasznos írást is elmentettem magamnak ami természetes módon segíthet. Amint lesz érdemi változás, beszámolok róla.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]