Gondolná, hogy a migrén tüneteit már az ókorban leírták?

646
HOZZÁSZÓLÁS:

A fejfájásra természetesen mikor, ha nem az ókorban figyeltek volna fel először! Már az írásos emlékkel rendelkező történelmi idők legkorábbi feljegyzései is vitathatatlanul leírják a migrén tüneteit. Az ókori gyógyító Arateust, az i. sz. 2. században élt orvos-írót említhetjük elsőként, aki felismerte a féloldali fejfájást a hozzá tartozó tünetekkel, émelygéssel és látászavarokkal.

Nem sokkal később Galenus, Arateus kortársa és Marcus Aurelius római császár udvari orvosa ezt a fejfájást „hemicranium“-nak, „félfejnek” nevezte el a jellegzetes fájdalomtípus alapján.

Mai ‘migrén’ szavunkhoz nagyban hasonlított az óangol megnevezés, a „megrim“, majd végül a francia a „mig-raine”-t kezdték széles körben használni. migren-fejfajas-03

Századokon keresztül próbálták tudósok, orvosok, kutatók feltárni a migrén titkát, és ez idő alatt sok kezelést is kitaláltak. Például lyukat fúrtak a migrénes személy koponyájába abban a hiszemben, hogy így kiszabadulnak a fejfájásért felelős démonok. Ezt a gyakran halálos műveletet már i. e. 7000-ben is végezték. (A koponyák 50%-ában a sebek szélénél újraképződött csontot találtak, ami azt sugallja, hogy az áldozatok egy része még élt egy darabig a művelet után.).

Az Ebers-papirusz (ősrégi egyiptomi orvosi szövegek) , amely kb. az i. e. 16. században keletkezett, leír egy egyiptomi krokodilkezelést a migrénre. A kezelés során agyagból készült krokodilt kellett a páciens fejére kötözni egy vászoncsíkkal, amelyre istenek nevét írták. A krokodil szájába búzát helyeztek áldozatul az isteneknek. A kezelés során valóban csillapodhatott a fájdalom, mivel a krokodil súlya és a vászonkötés nyomást fejthetett ki a fejbőr idegeire és gyulladt ereire.

A migrén orvosi kezelése i. e. 400-ban kezdődhetett, “minden orvoslás ősatyjával”, Hippokratésszel. Hippokratész leírta a migrénes rohamra oly jellemző látászavart, fejfájást és hányást. Azt is feljegyezte, hogy az ilyen fejfájást fizikai munkavégzés, szeretkezés egyaránt előidézheti, illetve, hogy a fájdalom a hányás után némileg enyhül. (Ma is sokmigrénes egyetért ezekkel a megfigyelésekkel.)

A 13. század során a súlyos fejfájást ópiumos borogatással kezelték. Ecetet keverve a borogatáshoz elősegítették az ópium bőrön keresztüli felszívódását.

Egészen a tizenhetedik századik kellett várni, míg a medicina és az emberi test megismerése eljutothatott arra a szintre, hogy az orvosok a betegség pontosabb okait firtathassák.
A folytatáshoz KATTINTSON TOVÁBB >>>

646
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]